Ο Ιωάννης Μπούτας είναι Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με εξειδίκευση στις παθήσεις και Χειρουργική του Μαστού. Ο κος Μπούτας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπρέσια, της Ιταλίας, λαμβάνοντας επί 3 έτη την υποτροφία αριστείας «ISU» του Πανεπιστημίου.

Έλαβε την ειδικότητα Μαιευτικής-Γυναικολογίας από τη Β΄Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Μετά την λήψη της ειδικότητας εξειδικεύτηκε στις παθήσεις και στην χειρουργική του Μαστού, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Mainz της Γερμανίας, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Α. Hasenburg.  Διετέλεσε επιμελητής της Πανεπιστημιακής Γυναικολογικής Κλινικής του Mainz, συμμετέχοντας παράλληλα στη διδασκαλία των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνεται η συμμετοχή του σε πλήθος Γερμανικών, Ελληνικών και ευρωπαϊκών  συνεδρίων.

Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού διπλώματος, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών «Έρευνα στην Γυναικεία Αναπαραγωγή» με βαθμό Άριστα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  με βαθμό Άριστα.

Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και είναι σήμερα ακαδημαϊκός υπότροφος της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Π.Γ.Ν. Αττικόν, με γνωστικό αντικείμενο τις παθήσεις μαστού. Επιστημονικός Συνεργάτης του Mediterraneo First Care  καθώς και του Μαιευτηρίου ΡΕΑ.